T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / İSPİR - Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TÜRK DİL BAYRAMI

TÜRK DİLİ İLE İLGİLİ GÜZEL SÖZLER

"Türk Milletinin dili, Türkçedir. Türk Dili dünyanın en güzel, en zengin ve en kolay dilidir."
Mustafa Kemal Atatürk

"Türk Dili, Türk Milletinin kalbidir; beynidir."
Mustafa Kemal Atatürk

"Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması milli hissin inkişafında başlıca müessesedir. Türk Dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil; şuurla işlensin."
Mustafa Kemal Atatürk

"Türklüğün vicdanı bir dini bir, imanı bir; fakat hepsi ayrılır, olmazsa lisanı bir."
Ziya Gökalp

            "Bugünden sonra divanda, dergâhta, barigahta, mecliste, meydanda, Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır."
1277 Karamanoğlu Mehmet Bey

 

"Dillerini yitiren uluslar, ulusallık bilinçlerini de yitirirler."
O. Hançerlioğlu

TÜRK DİLİ

İnsan, çevresindeki insanlarla iletişim kurarken konuşur, cümleler kurar, Dil yardımıyla düşünce, duygu, istek ve deneyimlerini çevresindeki diğer insanlara bildirir.

Her ulusun konuştuğu, yazdığı bir dili vardır. Doğumdan sonra çocuğun ailesinden ve yakın çevresinden öğrendiği ve daha sonra eğitim yaşamında geliştirdiği bu dile "ana dili" denir.

Türkçe, dünyada en çok konuşulan 5. dildir. Dünyada hâlen 200 milyon kişi Türkçe konuşmaktadır. Günümüzde Türkçenin yaşadığı en büyük sorun ise yabancı sözcüklerin istilası ve dilimizin yozlaştırılmasıdır, Bunu önlemek için yabancı sözcüklerin yerine Türkçe karşılıklarını kullanmalıyız.
Türkçe, Türklerin Orta Asya'da yaşadığı dönemlerde en saf şekliyle kullanılıyordu. Göktürk Hakanı Bilge Kağan, Orhun Anıtları'ndaki yazıtlarda (732), "Türk ulusu, dilini yitirirse yabancı uluslara tutsak olur." demiştir. Bu gerçek, günümüzde de geçerliliğini korumaktadır.

Tarih içerisinde hem Selçuklular hem de Osmanlılar Dönemin­de Türkçeyi beğenmeyenler vardı, Bu grubun Arapça, Farsça yazma özentisi Türk dilinin bozularak geri plana atılmasına neden oldu. Türkçenin içine doluşan Arapça ve Farsça sözcükler dilimizi yozlaştırarak anlaşılmaz hale getirdi. Farsça ve Arapça karması bu dile "Osmanlıca" denildi.

Dilimizdeki bu yozlaşmayı ve bozulmayı ilk fark eden ve ça­reler arayan kişi, Kaşgarlı Mahmut olmuştur, Bu yozlaşma ve bozulmayı önlemek için Türk dilinin sözlüğünü yazarak bu yapıtına Divan-ı Lügat-it Türk adını vermiştir. Bu yapıtını hazırlarken Araplara Türk dilini öğretmeyi amaçlamış ve Türkçenin diğer dillerden aşağı kalır yanının olmadığını ortaya koymuştur, Türkçenin Arap ve Fars dillerinden üstün olduğunu ortaya koymak için Ali Şir Nevaî, Muhakemet'ül Lûgateyn adlı yapıtını yazmıştır.

Türkçeyi diğer dillerin baskısından kurtarmak ve Türkçeye gereken değeri vermek için mücadele eden ilk devlet adamı, Karamanoğlu Mehmet Bey, hazırladığı kanunla topraklarındaki her yerde Türkçe konuşulmasını zorunlu hâle getirmiş, yani topraklarında Türkçeyi resmî dil olarak kabul etmiştir.

Osmanlıca sadece aydınlar ve memurlar tarafından kullanılıyordu. Osmanlı devleti çökerken dilde bir sadeleşme hareketi başladı. Dilimizdeki bu sadeleşmede öncülüğü büyük fikir adamımız Ziya Gökalp yapmış ve "Başka dile uymaz annemin sesi, Her sözün ararsan vardır Türkçesi," diyerek Türk dilinin zenginliğini ortaya koymuştur,

Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli kültür kurum­larından biri olan Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932 tarihinde kurulmuştur. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nde dil ve tarihe çok büyük önem veriyordu, Önce 1931 tarihinde Türk Tarih Tetkik Cemiyeti kuruldu. Uluslaşmada en önemli unsurlardan biri dil idi, bunu çok iyi gören Atatürk, 11 Temmuz 1932 gecesi yanındaki arkadaşlarına "Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz?" diye sordu. Oradakilerin bu düşünceye katılmaları üzerine "Öyle ise Türk Tarih Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş Dil Cemiyeti kuralım. Adı da Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun!" diyerek bugünkü Türk Dil Kurumunun temellerini attı. Ertesi gün de Türk Dili Tetkik Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin kurulmasıyla beraber hızlı bir çalışmaya girildi. Türk Dil Kurultayının hazırlıklarına başlandı. Bu coşku ve heyecanla Türk Dil Kurultayı 26 Eylül 1932 tarihinde toplandı. Kurultaya çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı katıldı. Atatürk, kurultayı baştan sona kadar izlemiştir.

"Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."

Mustafa Kemal ATATÜRK

01-10-201901-10-201901-10-201901-10-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.10.2019 - Güncelleme: 01.10.2019 10:52 - Görüntülenme: 4750
  Beğen | 10  kişi beğendi